Knjižnica Lendava - Könyvtár Lendva
Datum: 28.4.2024 @ 02:23 A- A+  SLO  HU 



























Medijski sponzorji:







Arhiv
23.4. - svetovni dan knjige
Ob dnevu knjige, 23. 4. 2008, bomo v Knjižnici Lendava podarjali obiskovalcem odpisano gradivo iz naše zbirke. Knjige in revije si boste lahko izbrali na dvorišču in v e-knjižnici od 10.00 do 16.00.


Poslanica ob dnevih knjige

  Knjigam je vseeno, kdo jih bere. Zanje so vsi bralci enakovredni: tisti, ki berejo in nič ne vidijo, tisti, ki od njih kaj odnesejo, tisti, ki so jih o prebranem polna usta in tisti, ki o vsem molčijo. Knjige so domovanje intimne dvojine: najprej pisatelja in rokopisa in na koncu knjige in bralca. Slovenščina je zato srečen jezik, saj je dvojina v njej doma. Ni čudno, da v petsto letih od rojstva našega jezika prah časa ni mogel prekriti ne misli ne čustev, ne strahu ne poguma, ne strasti in ne dvomov, ki ga sestavljajo.

     Slovenci sodimo med dobre bralce. Radi vstopamo v zapisana življenja drugih, ker s tem bogatimo svoja. Všeč so nam svetovi, sestavljeni iz petindvajsetih črk. Moč teh posebnih znakov je neizmerna; v njih so shranjene preteklost, sedanjost in prihodnost človeštva. Zato imajo besede veliko vrednost. Škoda je, kadar se zgodi, da natisnjene za avtorje nimajo razumne cene. Zdi se, da pri nas  diši po tem.

     Zgodovina majhnih narodov včasih ne jemlje resno, še posebej, kadar se sami čutijo pohlevno majhni. Mi smo usodo nekajkrat samozavestno vzeli v svoje roke, tudi te dni na čelu Evrope. Naša kultura, naš jezik, naše knjige so sestavni del tega ponosa.

Milijoni prebranih knjig, še posebej tistih, namenjenih mladim, nas opredeljujejo kot pomemben sestavni del svetovnega bralstva, tisoči napisanih knjig nas uvrščajo v pisani mozaik svetovne literature. Zavedajmo se tega! Pred našimi pohlepnimi očmi naj ne bo varna nobena dobra knjiga.

     Dnevi, ko nas bodo knjige še posebej spremljale na vsakem koraku, naj bodo dnevi našega vzajemnega prijateljstva. Bralci, spoštujmo ustvarjalce, avtorji, spoštujmo bralce, ker oboji ljubimo knjige. Skupaj bomo tako lahko storili in zagotovili vse, da bodo knjige še naprej ostale, se razvijale in cvetele kot domovanja intimne dvojine, kamor se bomo vsi nenehno in pogosto želeli vračati.


Slavko Pregl, predsednik

Društvo slovenskih pisateljev
Obvestila icon
Napisal(a): Webmaster @ 22. 4. 2008
0 komentarjev

Arhiv novic | Iskanje novic

Legenda
Koncert Koncert
Literarni večer Literarni večer
Obvestilo Obvestilo
Najbolj brane knjige Najbolj brane knjige
Potopisno predavanje Potopisno predavanje
Pravljična ura Pravljična ura
Razstava Razstava
Najbolj iskane knjige Najbolj iskane knjige


Naključne slike iz fotogalerije







Knjižne novosti




KjeKaj



Delovni čas
Izposoja, čitalnica in e-knjižnica:
Ponedeljek 8-18
Torek 8-16
Sreda. 8-18
Četrtek 8-16
Petek 8-18
Sobota 8-13

Delovni čas

Poletni in predpraznični delovni čas


NB, NI

NB - najbolj brane knjige
NI - najbolj iskane knjige


Anketa
Kateri način podaljševanja knjig uporabljate?
internet
telefon
v knjižnici


Rezultati


Iskalnik








Zadnja sprememba: 24.11.2015 - 15:37 | obiskov | vucko.org