Knjižnica Lendava - Könyvtár Lendva
Datum: 30.4.2024 @ 21:10 A- A+  SLO  HU 



























Medijski sponzorji:







Arhiv
Lendavski knjižničarji na strokovni ekskurziji v Debrecenu in Nagyváradu
Knjižničarji Knjižnice Lendava se že tradicionalno vsako leto udeležujejo strokovne ekskurzije v katero izmed madžarskih knjižnic. Izlet je sofinanciran s pomočjo sredstev za narodnostne programe Ministrstva za kulturo. Cilj izleta je spoznati druge knjižnične sisteme in knjižnice ter vzpostavitev kontaktov s knjižnicami, ki izposojajo gradivo v madžarskem jeziku.  

Na letošnji izlet smo se odpravili 13.  in 14. septembra. Ogledali smo si dve knjižnici, in sicer Mestno knjižnico v Debrecenu na Madžarskem ter  knjižnico Gheorghe Sincai v Nagyváradu v Romuniji. Le-ta je za nas bila zanimiva predvsem zato, ker izpolnjuje podobne naloge kot Knjižnica Lendava, saj obiskovalcem omogoča dostop do gradiva v madžarskem jeziku.  

V obeh knjižnicah so nam najprej predstavili knjižnico in knjižnični sistem. Nato smo se sprehodili po knjižnici in povprašali o vsem, kar  nas je zanimalo. Izvedeli smo, da v nobeni od obiskanih dveh knjižnic še nimajo računalniško vodene izposoje, ki jo mi v Lendavi že več let uspešno uporabljamo pri vsakdanjem delu. V Debrecenu smo slišali o tem, da ena izmed njihovih zunanjih knjižnic že vrsto let uspešno deluje v enem izmed tamkajšnjih nakupovalnih centrov (kot tudi nekatere pri nas v Sloveniji). Vse to pa v današnjem svetu niti ni presenetljivo, saj človek velikokrat ne najde časa, da bi odšel v knjižnico. Če pa je knjižnica nekje na poti med domom in trgovino, je večja verjetnost, da bo zašel tudi v knjižnico.  

Po strokovnem delu izleta smo si seveda ogledali tudi znamenitosti mesta. Tamkajšnji knjižničarji so nas popeljali po mestu in nam pokazali vse, česar si je v Debrecenu vredno ogledati. Naše zanimanje je v Muzeju Déri najbolj pritegnila zbirka čudovitih slik enega najbolj znanih madžarskih slikarjev, Mihálya Munkácsija.  

Pot smo zgodaj zvečer nadaljevali onstran madžarske meje, in sicer v romunski Nagyvárad, kjer so nas pričakali tamkajšnji knjižničarji pokrajinske knjižnice. Tudi tukaj so nas lepo sprejeli in nam naslednji dan pokazali, kako deluje njihova knjižnica. Ogledali smo si prostore knjižnice, ki se razprostirajo na 5000 kvadratnih metrov. Ugotovili smo, da tako kot v Debrecenu tudi tukaj še ne uporabljajo računalniško vodene izposoje, saj celotno gradivo še ni obdelano. Zaradi tega nam tudi niso mogli posredovati točnih podatkov v zvezi s številom njihovega gradiva. Izvedeli pa smo, da se število prebivalstva madžarske narodnosti na žalost vsako leto zmanjšuje, s tem pa se sorazmerno zmanjšuje tudi število madžarskega gradiva, ki je v primerjavi z gradivom v romunskem jeziku precej manj številčno. Ena najbolj zanimivih zadev v njihovi knjižnici je bil laboratorij, kjer obnavljajo knjige.  

Po kratkem ogledu mesta, pri katerem je vlogo našega vodiča prevzela tamkajšnja namestnica direktorice knjižnice, se je naš letošnji strokovni izlet tudi končal. V dveh dneh, ki smo jih preživeli skupaj s tamkajšnjimi  knjižničarji, smo videli veliko zanimivega in imeli priložnost primerjati našo knjižnico s tamkajšnjimi. Hkrati pa smo tudi ugotovili, da v bistvu ne obstaja knjižnica, kjer bi vse obratovalo brezhibno, saj ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Izleti kot je bil naš pa lahko pripomorejo k temu, da  se naučimo kaj eni od drugih, saj imamo zaradi različnih sistemov tudi različne izkušnje pri svojem delu v praksi.


Lendavski knjižničarji v Pokrajinski knjižnici Gheorghe Sincai v Nagyváradu (Romunija)


Napisal(a): Webmaster @ 28. 10. 2009
0 komentarjev

Arhiv novic | Iskanje novic

Legenda
Koncert Koncert
Literarni večer Literarni večer
Obvestilo Obvestilo
Najbolj brane knjige Najbolj brane knjige
Potopisno predavanje Potopisno predavanje
Pravljična ura Pravljična ura
Razstava Razstava
Najbolj iskane knjige Najbolj iskane knjige


Naključne slike iz fotogalerije







Knjižne novosti




KjeKaj



Delovni čas
Izposoja, čitalnica in e-knjižnica:
Ponedeljek 8-18
Torek 8-16
Sreda. 8-18
Četrtek 8-16
Petek 8-18
Sobota 8-13

Delovni čas

Poletni in predpraznični delovni čas


NB, NI

NB - najbolj brane knjige
NI - najbolj iskane knjige


Anketa
Koliko knjig ste prebrali v preteklem letu?
več kot 20
15 - 20
10 - 14
5 - 9
3 - 4
1 - 2
niti ene


Rezultati


Iskalnik








Zadnja sprememba: 24.11.2015 - 15:37 | obiskov | vucko.org